úterý 5. května 2009

Konec Chipmunka

Neradostná zpráva je, že Chipmunk od Hyperionu je na třísky..:( Nebudu mlžit, bylo to "rukama". Chtěl jsem zkusit minimálku a zhruba ve 20m nad zemí stahnul plyn a pomalu přitahoval. Chipmunk spadnul do vývrtky nečekaně rychle a i když jsem srovnal kormidla a přidal plný plyn, už jsem to nestihl a Chipmuk se "rozstřelil" o zem na sto kousků.. Poučení pro příště - než budu zas zkoušet blbiny, je lépe být výš..

Mohu-li nějak letadlo hodnotit zkusím to takto:
Model Chipmunku 10e od Hyperionu je vzhledově moc pěkný kousek. Je opravdu polomaketově zpracován a kvalita zpracování je dobrá. S 3S1P 2200mAh ačkoliv je doporučován výrobcem je ale váha cca 750g což je o cca 150g více, než udává výrobce.
Vzhledem k poměrně malé ploše nosných ploch je nutno udržovat poměrně svižnou rychlost letu, což násobeno "malostí" modelu klade velké nároky na pilotáž. Ovládání modelu samo o sobě nebylo problémem - létání bylo celkem příjemné, jen ztrátu rychlosti model neodpouští...
Jednu připomínku bych měl ještě k podvozku. Kola jsou uchycena na poměrně tvrdém drátu ohnutém do Z a tento je zapuštěn do špalíku v křídle. Hned po dvou přistáních se ale špalík urhl a "chrastil" v křídle a kola získala "zemědělskou" vůli. Případným zájemcům o tento model bych tedy doporučil výměnu originálního tuhého drátu za drát ocelový - pružnější a těsně pod křídlo udělat smyčku pro odpružení, možná by se pak špalíky v křídle nevylámaly. I přesto - vzhledem k malým kolečkům - doporučuji přistávat na dobře upravený povrch a s co největším citem.

Žádné komentáře: